Hair extensions - De Haarstichting (2024)

1. Wat zijn hair extensions?

Hair extensions zijn reepjes of plukjes haar die tussen uw eigen haar gezet worden. Hierdoor lijkt uw haar langer en/of optisch voller. Hair extensions worden gemaakt van synthetische kunstvezels en echt haar. Ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en maken het mogelijk om uw kapsel volledig of met slechts een aantal plukken te veranderen.

2. Welke soorten hair extensions zijn er verkrijgbaar?

Het handige van hair extensions is dat ze in diverse maten en soorten verkrijgbaar zijn. U kunt hierbij denken aan korte extensions, tot extra lange hair extensions en van blond tot hazelnootbruin. De extensions zijn in verschillende stijlen leverbaar, zowel stijle plukken als vrolijk krullend. Hair extensions die van kunstvezels gemaakt zijn, zijn meestal goedkoper dan extensions van echt haar. Echt haar gaat over het algemeen langer mee en kan in tegenstelling tot kunstvezel beter gestyled worden.

3. Hoe worden hair extensions vastgezet?

Door het uitgebreide aanbod hair extensions zijn er ook diverse manieren waarop ze vastgezet worden. De clip-in, tape of clip-tape hair extensions kunt u zelf vastzetten. Deze extensions kunnen niet dagelijks gedragen worden. Het gewicht dat aan de clips trekt, zou tot een beschadiging van uw eigen haar kunnen leiden. Zogenaamde wax-extensions kunnen ongeveer 4 maanden blijven zitten. Ze worden met wax, keratine of een kunststof lijm aan uw eigen haren bevestigd. Soms gebeurt dit ook met vlechtjes, plakstrips of microringen. Na 4 maanden wordt het aangeraden om de hair extensions te laten verwijderen.

4. Is het zichtbaar dat ik hair extensions draag?

Ja en nee, dit is sterk afhankelijk van het soort extensions dat u kiest. Salons waar u de hair extensions laat bevestigen, kunnen u adviseren welke en hoeveel extensions bij uw situatie passen. Ervaren haarstylisten weten hoe de extensions onzichtbaar vastgezet moeten worden. Het enige wat zichtbaar verandert, is het volume en/of de lengte van uw haardos.

5. Ben ik geschikt voor hair extensions?

Vrijwel iedereen komt in aanmerking voor hair extensions. U heeft wel een minimum lengte van het eigen haar nodig. De reden hiervan is dat anders de extensions niet op de juiste manier bevestigd kunnen worden. Korte kapsels hebben een lengte van 10 centimeter nodig en bij langer haar moet u rekenen op een minimumlengte van 15 centimeter.

6. Kan ik ook extensions laten plaatsen als ik medicijnen gebruik?

Vraag vooraf altijd informatie aan uw behandelend (huis)arts. Het is bekend dat bepaalde medicijnen, maar ook bijvoorbeeld chemokuren uw haar beschadigen en de structuur beïnvloeden. Het kan voorkomen dat het plaatsen van hair extensions dan wordt afgeraden en/of wordt verplaatst naar een later tijdstip.

7. Waar moet ik op letten als ik voor de eerste keer hair extensions laat plaatsen?

Begin met het verkennen van het aanbod. Als u het laten plaatsen van hair extensions overweegt, kunt u een afspraak maken bij een gespecialiseerde salon. Hier wordt gewerkt door ervaren haarstylisten die u kunnen adviseren over de mogelijkheden en de verschillende hair extensions die bij u passen.

8. Hoeveel hair extensions zijn gemiddeld nodig?

Het exacte aantal hair extensions verschilt per persoon en per verwachtingspatroon. Gemiddeld worden bij een volledige haarverlenging zo’n 125 tot 150 hair extensions geplaatst. Gaat het eerder om een behandeling van het haarvolume, dan moet u rekenen op 50 tot 100 extensions. Heeft u een hele volle haardos, dan kan het aantal extensions oplopen tot wel 250 stuks. Iedere behandeling is maatwerk. De haarsalon van uw keuze kan u hierover uitgebreid informeren.

9. Hoe lang duurt het plaatsen van hair extensions?

De behandelduur wordt volledig bepaald door het aantal hair extensions dat bij u wordt geplaatst. Daarnaast hangt het ook af van de ervaring die de haarstylist heeft met het bevestigen van de extensions. U kunt voor het laten zetten van 150 hair extensions rekening houden met een behandelduur tussen de 2 en 5 uur. Hierbij zijn de tijd voor het knippen en stylen inbegrepen.

10. Zijn hair extensions zwaar om te dragen?

Gezond en dik haar kan het extra gewicht van hair extensions goed dragen. U moet er wel rekening mee houden dat het natuurlijke haargroeiproces tijdens de periode dat de hair extensions worden gedragen gewoon doorgaat. Dit betekent dat uw eigen haren op natuurlijke wijze uitvallen. Normaliter verdwijnen deze haren in uw kam of elders. Door de hair extensions kunnen ze blijven zitten in het bevestigingsmateriaal zoals de wax. Dat maakt dat de pluk zwaarder wordt voor het eigen haar. Daarom wordt het dragen van hair extensions maximaal 4 maanden aangeraden. De eigen haarplukjes worden door het haargroeiproces steeds een beetje zwaarder. Hierdoor kunnen uw haren uiteindelijk beschadigen.

11. Kan ik de geplaatste hair extensions zelf verwijderen?

Ja, u kunt de hair extensions zelf verwijderen. Het is hierbij van belang dat u over de juiste vloeistof beschikt om de bevestigingsproducten op te laten lossen. Neem de tijd voor het verwijderen van de extensions en wees voorzichtig. Van hair extensions is bekend dat de meeste beschadigingen ontstaan bij het verwijderen.

12. Hoe komt het dat ik haren uit de hair extensions verlies?

Het verlies van haren uit de aangebrachte extensions kan komen, omdat de zogenaamde bindingen niet goed werden aangedrukt. Ook kan er sprake zijn van een verkeerde wax of binding. Hierdoor is de hechting met uw eigen haar slecht, waardoor het verlies van haar optreedt. In de periode dat de hair extensions in uw haar zitten, is het belangrijk om een goede shampoo te gebruiken die de wax niet aantast. De haarsalon waar u de extensions heeft laten plaatsen, kan u hier meer over vertellen.

13. Mijn haar is van nature erg dun, kan ik toch hair extensions laten plaatsen?

Fijn, dun haar hoeft geen probleem te zijn voor het vastzetten van extensions. De haarstylist zal u adviseren om hair extensions te kiezen die hun origine in een land als India vinden. Deze hair extensions bestaan vaak uit dunner haar en vormen geen probleem voor uw eigen haar.

14. Doen hair extensions pijn?

Goed geplaatste hair extensions veroorzaken geen pijn of ongemak. De behandeling kan soms wat onwennig aanvoelen, maar doet geen pijn. In de eerste dagen na het plaatsen is het normaal dat u moet wennen aan uw langere of vollere haardos.

15. Kan ik zwemmen en sporten met hair extensions?

Sporten en zwemmen kan met hair extensions, net zoals u dat gewend bent. U kunt tijdens het zwemmen het dragen van een badmuts overwegen. Chloor en zout kunnen schadelijk zijn voor uw haar en laten het haar uitdrogen. Spoel uw haren goed uit na het zwemmen en laat haren tijdens het zwemmen loshangen.

16. Kunnen hair extensions geverfd worden?

De meeste hair extensions kunnen met de rest van uw haar geverfd worden. Soms is het zo dat hair extensions de nieuwe kleur beter vasthouden dan uw eigen natuurlijke haar. Daarom kunt u, voordat u de extensions laat plaatsen, eerst uw haar laten verven. Er is altijd een hair extension beschikbaar die past bij uw haarkleur. Uw haarstylist adviseert u graag over de beschikbare mogelijkheden.

17. Op welke hair extensions kosten kan ik rekenen?

De kostprijs van hair extensions verschilt per merk en per haarsalon. De meeste hair extensions worden met de hand gemaakt. Dit geldt zeker voor de extensions van echt haar. Kwaliteit heeft een prijs en dat is zeker ook voor hair extensions van toepassing. Het uitgebreide aanbod maakt het mogelijk dat u goedkope hair extensions van redelijke kwaliteit kunt kopen. Vaak hebben deze extensions meer verzorging nodig dan de duurdere varianten. De haarsalon van uw keuze heeft een compleet overzicht met kosten.

18. Wat is het verschil tussen goedkope en duurdere hair extensions?

Normaliter hebben duurdere hair extensions een betere kwaliteit. Deze betere kwaliteit betekent dat ze minder verzorging nodig hebben dan de goedkopere extensions. De keuze voor een goedkope variant betekent niet automatisch dat u voordeliger uit bent. Door de uitgebreidere verzorging heeft u ook extra verzorgingsproducten nodig. De keuze voor een speficiek soort hair extension is persoonlijk.

19. Hoe komt het dat ik last heb van een geïrriteerde hoofdhuid na het plaatsen van hair extensions?

Zeker als u een gevoelige hoofdhuid heeft, kan het voorkomen dat u tijdens de dagen na het bevestigen van de extensions last krijgt van irritaties. Deze overgevoeligheid verdwijnt normaal gesproken na een paar dagen. Blijft u last houden van een geïrriteerde hoofdhuid? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de haarsalon waar u de extensions heeft laten plaatsen.

20. Ik wil graag een natuurlijke uitstraling, kan dat met hair extensions?

Natuurlijk ogende resultaten worden het beste bereikt met hair extensions die passen bij uw eigen haartype en haarkleur. In de regel worden de hair extensions na het vastzetten in model gesneden, zodat ze optimaal aansluiten bij uw natuurlijke haar. De mooiste uitstraling wordt bereikt met hair extensions van echt haar. Synthetische kunstvezels glimmen soms te veel, waardoor ze niet op uw eigen haar lijken. De haarsalon van uw keuze zal u altijd informeren over de verschillende hair extensions en hoe deze het beste bij uw kapsel aan kunnen sluiten.

21. Kan ik garantie krijgen op hair extensions?

Ja. Het is mogelijk om garantie te krijgen op hair extensions. De voorwaarden lopen per haarstylist en/of salon uiteen. Waar u bij de een garantie krijgt op plukjes die uitvallen, geeft de ander garantie op productiefouten. U kunt rustig vragen welke garantievoorwaarden bij de haarstylist van uw keuze gehanteerd worden.

22. Kunnen hair extensions gezet worden na een chemokuur?

Direct na een chemokuur raden haarstylisten het zetten van hair extensions af. De kuur heeft nog een aantal maanden invloed op uw haar en de structuur. Gun uw haar de tijd om te herstellen. Ervaren haarstylisten of haarwerkspecialisten gaan graag met u in overleg over de mogelijkheden na chemotherapie. U krijgt een eerlijk advies en na afloop weet u precies waar u aan toe bent.

23. Ik verlies veel hair extensions. Wat kan ik doen?

Het is niet ondenkbaar dat een aantal hair extensions na verloop van tijd verloren gaan. Dit komt regelmatig voor. Verliest u echter meer dan 10% van het totale aantal extensions dat is aangebracht, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de salon. De haarstylist zal controleren wat er is gebeurd en daar waar mogelijk een goede oplossing met u zoeken.

24. Hoelang kunnen hair extensions blijven zitten?

U kunt hair extensions niet te lang laten zitten. Haarstylisten adviseren om de extensions na maximaal drie tot vier maanden te laten verwijderen of verzetten. Uw haar groeit en extensions die langere tijd, meer dan vier maanden, in het haar zitten kunnen beschadigingen aan uw haar toebrengen. Door de natuurlijkehaargroeiworden de extensions ook zwaarder om te dragen. Uiteraard kunt u advies vragen aan de haarstylist die de hair extensions bij u heeft bevestigd.

25. Moet ik de hair extensions laten verwijderen of kan ik dat zelf doen?

Het is niet altijd noodzakelijk om de extensions in een salon te laten verwijderen. Het is soms prima mogelijk om dit zelfstandig te doen, dit hangt echter wel af van de soort hair extensions die u heeft. Wees daarom heel voorzichtig met het verwijderen van de extensions. Het komt regelmatig voor dat haar beschadigd raakt bij het onzorgvuldig verwijderen van hair extensions.

26. Welke lengte kan ik kiezen als ik hair extensions wil hebben?

Hair extensions zijn in diverse lengtes beschikbaar. Vanaf 30 cm tot zo’n 60 cm. Afwijkende lengtes kunnen als maatwerk geleverd worden. Een haarstylist kan u laten zien welk effect een bepaalde lengte heeft.

27. Beschadigen hair extensions mijn haar?

Hair extensions die op de juiste manier bevestigd en verwijderd worden, zijn in principe niet schadelijk voor uw eigen natuurlijke haar of haargroei. Net zoals u voorzichtig bent met het gebruik van stylingapparatuur, zo bent u dat ook met hair extensions. Ervaren haarstylisten zullen voor het verwijderen van extensions nooit een warmte apparaat gebruiken, omdat dit uw haar wel kan beschadigen. De keuze voor een ervaren haarstylist en/of salon is daarmee vanzelfsprekend. U bent er zeker van dat men weet hoe de extensions geplaatst kunnen worden zonder dat uw haar hierdoor schade oploopt. Let ook op dat uw haar sterk genoeg is om de extensions te kunnen dragen.

28. Moet ik tussen het plaatsen van hair extensions mijn haar een periode met rust laten?

Als hair extensions correct worden aangebracht en verwijderd, blijft uw haar in principe onbeschadigd en hoeft er geen pauze te zitten tussen de verschillende hair extensions. De meeste mensen en behandelend specialisten geven er de voorkeur aan om de extensions elke 6 tot 8 weken te onderhouden. Daarmee wordt voorkomen dat alle extensions moeten worden verwijderd en in één keer moeten worden vervangen.

29. Wat is de minst schadelijke methode voor hair extensions?

Afhankelijk van de structuur en het type van uw eigen, natuurlijke haar wordt een bevestigingsmethode gekozen. Voor fijn haar gaat de voorkeur uit naar clip-in hair extensions en tape-in hair extensions. In beide gevallen wordt het eigen haar vrijwel niet beschadigd en heeft u het langste plezier van de extensions.

30. Gaat mijn haar beter groeien door het gebruik van hair extensions?

Hair extensions die op de juiste manier door een ervaren specialist worden aangebracht, beschadigen het haar niet. Het natuurlijke haar zal niet sneller of anders groeien door de extensions.

31. Wat zijn de nadelen van hair extensions?

Het laten aanbrengen van hair extensions neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Hair extensions die niet op de correcte manier worden bevestigd, kunnen onder andere hoofdpijn veroorzaken. Bij een verkeerd onderhoud worden de extensions vies en ontstaan in extreme gevallen infecties. Wanneer hair extensions te strak worden aangebracht en/of wanneer de extensions te strak worden aangeboden, kan tractie-alopecia ontstaan.

32. Zijn hair extensions het geld waard?

Het is de moeite waard om naar een gespecialiseerde salon te gaan en u eerst te laten informeren over de mogelijkheden. Bespreek de kwaliteit van de extensions en de manier waarop ze worden aangebracht. Extensions kunnen uw haardracht verbeteren en het zelfvertrouwen vergroten. In dat opzicht zijn extensions het geld en de moeite waard.

33. Kunnen hair extensions hergebruikt worden?

Hair extensions die gebruikt zijn, kunnen niet opnieuw gebruikt worden. Gedurende de draagtijd verliest u, net zoals bij natuurlijk haar, een gedeelte van de haren die in de extensions zijn verwerkt. Ook de kwaliteit van de extensions wordt gedurende het gebruik minder. De hair extensions worden bovendien niet zoals de natuurlijke hoofdharen gevoed. Het hergebruik wordt afgeraden.

34. Is het normaal dat er haren uit de extensions verloren gaan?

Extensions kunnen haar verliezen. Afhankelijk van de kwaliteit van de extensions gaat dit geleidelijk aan. Het haar wordt iets dunner, waarbij er gemiddeld genomen 1/3 van de haren verloren gaat. Verzorg de extensions met de geadviseerde producten, zodat de hair extensions niet aangetast en/of beschadigd worden.

35. Kunnen hair extensions geblondeerd worden?

Ervaren specialisten raden het blonderen van hair extensions meestal af. Blonderen staat gelijk aan het ontkleuren van de extensions. Dit is al eerder gebeurd, waarna het haar opnieuw is gekleurd. De kans is groot dat de extensions onnodig beschadigen wanneer u besluit deze te blonderen. Het is beter om de hair extensions te laten verwijderen, uw natuurlijke haar te kleuren en dan nieuwe extensions in de gewenste kleur aan te laten brengen.

Hair extensions - De Haarstichting (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 5771

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.